Een merinque is een zoete lekkernij die bestaat uit gedroogd schuim met stijfgeklopt eiwit en suiker als belangrijkste ingrediënten. Ook een laag eiwitschuim op bijvoorbeeld gebak wordt meringue genoemd.
Door het kloppen ontstaan kleine luchtbellen die door het eiwit worden omhuld. De suiker onttrekt vocht aan het eiwit, dat daardoor stevig wordt. Als te weinig suiker wordt gebruikt, kan de meringue in elkaar zakken.
Eventueel kan gelatine, azijn of maiszetmeel worden gebruikt om de meringue nog meer te verstevigen.
Het schuimmengsel wordt in de oven gedaan om op te drogen en indien gewenst ook licht bruin te worden.
De klassieke meringue is luchtig, droog en ietwat knapperig van buiten.
Ze kunnen zonder vulling worden bereid, maar ook met room, fruit of ijs is mogelijk. Meringues worden geserveerd als nagerecht of tussendoortje (schuimkoek of schuimgebak), of gebruikt als garnering of glazuur, ook vaak als basis voor gerechten als pavlovataart en macarons.