Oorspronkelijk komt de saffraankrokus van het Griekse eiland Kreta.
Tegenwoordig wordt er in diverse landen zoals Spanje, Marokko, Italië en Turkije saffraan geproduceerd. Zelfs in Oostenrijk en Zwitserland zijn kleinschalige teeltgebieden te vinden.
Saffraan is het duurste specerij ter wereld en er zijn diverse bijnamen voor dit prodcut zoals onder andere het rode goud.
Saffraan heeft een typische licht bittere zoete smaak en geeft een sterke gele kleur af.
Saffraandraden zijn de gedroogde uiteindes van de stempels van de bloem van de saffraankrokus.
De kwaliteit van saffraan geven we aan met de kleursterkte, crocine is de naam hiervoor. De hoogste kwaliteit saffraan begint met een crocine waarde van minstens 190. Hoe hoger de crocine waarde, hoe minder je van het product nodig hebt. Check de informatie bij onze producten. Natuurlijk gaan wij zeker niet voor minder! Ook al is het ieder jaar goed zoeken wat er beschikbaar is als de nieuwe oogst geplukt is.
Maar liefst 90% van alle saffraan is afkomstig uit Iran.
Het Iraanse klimaat is perfect voor deze plant en deze saffraan geeft dan ook de beste en meest intense smaak en geur af. Ook Spanje is de laatste jaren erg in opkomst en verkoopt langzaam aan meer saffraan.
Waarom is saffraan zo prijzig?
De bloemen worden met de hand geplukt en de stempels moeten voorzichtig ook handmatig eruit gehaald worden. In iedere bloem zitten slechts drie draadjes. Er zijn rond de 175.000 bloemen nodig voor slechts 1 kilo saffraan, u begrijpt dat zelfs met lagere uurlonen dit een zeer prijzig kruid is door de vele arbeid die er voor nodig is.
Let op dat u altijd gecontroleerde pure saffraan koopt. Onze leveranciers zijn allen gecertificeerd zodat u de beste kwaliteit saffraan koopt.
Saffraan geeft niet alleen aan traditionele gerechten zoals
paella's of risotto die bepaalde bijzondere smaak. Andere gerechten, zoals soepen, vleesmarinades of groenten kunnen worden verfijnd met saffraan. Ook geeft saffraan aan elk gebakje een unieke kleur- en smaaknotitie.
Let op: Bewaar saffraan altijd donker en niet te warm, de kwaliteit gaat dan hard achteruit.