Sorteer op
  • Casanova Aceto Balsamico di Modena Classico
    Casanova Aceto Balsamico di Modena Classico
    € 5,99
  • Casanova Aceto Balsamico di Modena serie 4
    Casanova Aceto Balsamico di Modena serie 4
    € 9,95
  • Casanova Aceto Balsamico di Modena serie 8
    Casanova Aceto Balsamico di Modena serie 8
    € 17,95
  • Casanova D.O.P. Aceto Balsamico tradizionale di Modena 12
    Casanova D.O.P. Aceto Balsamico tradizionale di Modena 12
    € 59,00
  • Casanova D.O.P. Aceto Balsamico tradizionale di Modena 25
    Casanova D.O.P. Aceto Balsamico tradizionale di Modena 25
    € 95,00
  • Casanova Aceto Balsamico dressing met chilipeper
    Casanova Aceto Balsamico dressing met chilipeper
    € 5,99
  • Casanova Aceto Balsamico met truffel
    Casanova Aceto Balsamico met truffel
    € 5,99
  • Casanova Balsamico Condimento Alimentare Bianco
    Casanova Balsamico Condimento Alimentare Bianco
    € 7,95
  • Casanova Condimento Agrodolce Exclusive 100
    Casanova Condimento Agrodolce Exclusive 100
    € 195,00
  • Casanova Crema Balsamico Classico
    Casanova Crema Balsamico Classico
    € 4,99
  • Casanova Crema Balsamico al Fichi (vijgen)
    Casanova Crema Balsamico al Fichi (vijgen)
    € 4,99
  • Casanova Crema Balsamico al Tartufo (truffel)
    Casanova Crema Balsamico al Tartufo (truffel)
    € 4,99
  • Casanova Crema Balsamico Bianco
    Casanova Crema Balsamico Bianco
    € 4,99
  • Casanova Crema Balsamico Datteri (dadels)
    Casanova Crema Balsamico Datteri (dadels)
    € 4,99
  • Casanova Crema Balsamico met Framboos
    Casanova Crema Balsamico met Framboos
    € 4,99
  • Casanova Crema Balsamico al Mango
    Casanova Crema Balsamico al Mango
    € 4,99
  • Casanova Crema Balsamico al Limone
    Casanova Crema Balsamico al Limone
    € 4,99
  • Casanova Crema Balsamico al  Melograno (granaatappel)
    Casanova Crema Balsamico al Melograno (granaatappel)
    € 4,99
  • Casanova Crema Balsamico Chocolade
    Casanova Crema Balsamico Chocolade
    € 4,99
  • Casanova Balsamico, Saba cooked Grape BIO
    Casanova Balsamico, Saba cooked Grape BIO
    € 16,95
  • Casanova Balsamico Classico BIO
    Casanova Balsamico Classico BIO
    € 5,99
  • Casanova Balsamico 3 Medals BIO
    Casanova Balsamico 3 Medals BIO
    € 15,95
  • Casanova Balsamico 5 Medals BIO
    Casanova Balsamico 5 Medals BIO
    € 24,95
  • Casanova Balsamico Apple Cider BIO
    Casanova Balsamico Apple Cider BIO
    € 14,95
  • Casanova Balsamico wit BIO
    Casanova Balsamico wit BIO
    € 8,95
  • Casanova Balsamico Glaze BIO
    Casanova Balsamico Glaze BIO
    € 6,95
  • Casanova Balsamico Saba cooked Grape BIO
    Casanova Balsamico Saba cooked Grape BIO
    € 9,95
  • Casanova Balsamico Vintage Silver 12 jaar
    Casanova Balsamico Vintage Silver 12 jaar
    € 27,95
  • Casanova Balsamico Condiment 8 jaar
    Casanova Balsamico Condiment 8 jaar
    € 14,95
  • Casanova Balsamico Condiment 12 jaar
    Casanova Balsamico Condiment 12 jaar
    € 24,95
  • Casanova Balsamico Condiment 15 jaar
    Casanova Balsamico Condiment 15 jaar
    € 28,95
  • Casanova witte Balsamico Condiment
    Casanova witte Balsamico Condiment
    € 9,95
  • Casanova Balsamico parels
    Casanova Balsamico parels
    € 10,95
  • Casanova Balsamico parels truffel
    Casanova Balsamico parels truffel
    € 11,95

In geschriften uit het ein van de Middeleeuwen wordt al gesproken over een taartsiroop, de voorloper van de azijn, in gebieden bij Modena en Reggio. Deze siroop had meer medische toepassingen dan culinaire.

Tijdens de Renaissance waren nobele families gepassioneerde producenten en gebruikers van de balsamico azijn. Ze bouwden speciale azijn opslagruimtes op de zolders van hun paleizen en lieten hun vloeibare schatten daar rijpen. Nog steeds vindt men deze opslagruimtes op zolders van huizen, waar het bijna kan vriezen in de winter, en het flink heet wordt in de zomer. De luchtvochtigheid door regen en mist draagt ook bij aan het rijpingsproces.

De most die gebruikt wordt om de balsamico azijn te maken komt van de Lambrusco- en Trebbianodruif en nog enkele andere soorten die in de provincie Modena groeien. Deze most wordt gekookt op laag vuur zodat 'ie stroperig en donderbruin wordt. Daarna wordt de most met rust gelaten, om het natuurlijk fermentatieproces zijn werk te laten doen.

Zelfs na 3 jaar wordt de azijn nog niet klaar voor consumptie geacht. Goede balsamico azijn rijpt minimaal 12 jaar voordat hij klaar voor gebruik is. balsamico van 30 tot 50 jaar of ouder wordt gezien als uitzonderlijk. Azijn die meer dan 25 jaar gerijpt heeft wordt betiteld met 'extra vecchio', extra oud.

Balsamico azijn wordt gekarakteriseerd door de rijke, diepbruine kleur. Hij moet glinsteren en siroopachtig dik zijn. Het bouquet bestaat uit complexe, goed uitgebalanceerde aroma's die sterk zijn en lang blijven hangen met een uigebalanceerd zuurtje. De smaak is uitgebalanceerd tussen zoet en zuur, met merkbare zuurgraad en tonen van de verschillende houtsoorten waarin de balsamico azijn door de jaren heen gerijpt heeft.

De unieke smaak van de balsamico azijn wordt verkregen door hem over te gieten van grote naar steeds kleinere vaten. Ieder vat komt qua leeftijd overeen met de leeftijd van de balsamico azjin die erin zit. De grootste vaten zijn vaak van moerbeienhout, middelgrote vaten van kastanje- en kersenhout en de kleinste vaten zijn van essen- of eikenhout.

Wanneer het woord 'tradizionale' mist op het etiket, en inplaats hiervan staat er: Aceto Balsamico di Modena, dan betekent dit dat de azijn gemaakt is van wijn en niet van most, en dus minder tijd en moeite heeft gekost tijdens het rijpen.

Iedere azijnproducent heeft zijn eigen manieren en technieken en bepaalde hoeveelheden ingredienten die gebruikt worden in de verschillende fases van productie. De meeste recepten zijn eeuwenoud en zeer geheim.

© 2014 - 2020 De SmaakBeleving, keuze uit meer dan 2000 producten! | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel