Theo van Woerkom’s confituren is een ambachtelijke jammakerij in het hart van de Betuwe die volgens oud familie recept confituren bereidt. Ze onderscheiden zich van andere aanbieders door de handmatige bereidingswijze, het koken in open ketels en door het gebruik te maken van uitsluitend de beste grondstoffen zonder kunstmatige toevoegingen. Het assortiment bestaat uit meer dan 100 soorten confituren, fruitbeleg zonder toegevoegde suiker, marmelades, vruchtenstropen, vruchtensauzen, chutney's en aangeboden in de nostalgische weckpotten. Er is ook een vollledige Biologische aanbod te bestellen.
De SmaakBeleving heeft als enige webshop het volledige assortiment beschikbaar. Zowel de grote als de kleine (weck)potten.

  

Bij het maken van de jams put van Woerkom uit de meer dan 130 jarige familie traditie. Dit gaat terug tot 1868 waar de oorsprong ligt van het bedrijf. Overgrootvader Theo begon destijds bij het Oosterhoutse veerhuis de Altena, aan de Waal, een appelstroopfabriek, die zijn zoon Jan later uitbreidde. In 1883 begon hij op kleine schaal ook jam te maken. In 1901 ontstond er in de dorpskern van Oosterhout een fabriek, de Bato, waar het Betuws fruit vanaf die tijd tot jam en andere verwante producten werd verwerkt. De Bato sloot in 1975 zijn poorten, maar het bloed van Theo van Woerkom kruipt waar het niet gaan kan en hij start in 1984 met het hedendaagse bedrijf. Vanaf 2001 wordt de familietraditie voortgezet door Theo’s dochter Guusje die op dat moment al meer dan 10 jaar werkzaam is in het bedrijf. Vanaf 2006 is het bedrijf weer terug in de dorpskern van Oosterhout.

De confituren worden als enige in Nederland volgens overgeleverde ervaring en receptuur volledig handmatig bereid en afgevuld. Al tijdens het aankopen van het fruit vindt er een zorgvuldige kwaliteitsselectie plaats. Alleen de beste volrijpe fruitsoorten komen in aanmerking voor deze producten. Zo worden er gedurende het seizoen de fruitsoorten uit de eigen streek verwerkt. Voor de verdere bereiding maken zij gebruik van uitsluitend de puurste grondstoffen als fijne kristalsuiker, vruchtenpectine en citroensap. Ze voegen aan de producten absoluut geen glucose, conserveringsmiddelen en kleur-, geur- en smaakstoffen toe.

De bereiding in open ketels zorgt voor een natuurlijke caramellisering van het kristalsuiker. Dit geeft de authentieke smaakbeleving van confituren zoals grootmoeder het zou willen. Een groot gedeelte van de producten worden in mooie weckpotten verpakt. Lange houdbaarheid en een super aanbod met veel verrassende smaken.

 

Uitleg verschillen:

Confituur (of jam in het NL en het Engels)

Een pot met "confituur" op het etiket is eigenlijk de klassieke vruchtenconserven zoals je, je moeder of je oma wel eens gemaakt hebben: de vruchten worden langzaam kapotgekookt en gebonden. Eventueel wordt het brouwsel nog gepurreerd en gezeefd. Kenmerkend is dat er vruchtvlees in confituur te vinden is en eventueel zelfs grote brokken fruit. In Nederland zijn de benamingen "jam" en "confituur" beschermd en mogen deze pas gegeven worden als in 1kg confituur meer dan 350 gram pulp kan terug gevonden worden. Als er meer dan 450 gram aanwezig is, mag de naam "extra jam" of "extra confituur" op het etiket pronken.

Gelei (of jelly in het Engels)

Voor het maken van Gelei wordt enkel het sap van het fruit gebruikt, ingedikt en eventueel stijf gemaakt met pectine. In deze potten is dus geen vruchtvlees terug te vinden en je bent er zeker van dat je hier geen brokjes fruit in terugvindt.

Marmelade (idem in het Engels)

Buiten confituur en gelei, kan je ook nog marmelade vinden. Marmelade is een soort confituur, maar dan van citrusvruchten. Hier wordt wel zowel de pulp als de schil van de vrucht gebruikt

 

De SmaakBeleving, leuk om te geven, maar nog leuker om te krijgen. Smaken die je raken! 

 

© 2014 - 2024 De SmaakBeleving | sitemap | rss