Carmes de Rieussec 2016 Sauternes (Frankrijk)

Artikelnummer: MON - 791365 / 12
Vorige Artikel 49 van 49
€ 17,95 (inclusief BTW)

De tweede wijn van Château Rieussec wordt geselecteerd volgens dezelfde normen als de eerste wijn. Carmes de Rieussec 2016 wordt gemaakt van sémillon (97%), muscadelle (2%) en sauvignon blanc (1%), de wijn ondergaat een lagering van 18 maanden op Frans eiken. De wijn heeft een mooie, heldere lichtgouden kleur. In de geur zijn aroma’s te ontdekken van witte acacia, kamperfoelie, kruiden en groen fruit als peren. De aandronk heeft iets weg van pure honing. De notensmaak brengt het geheel in een mooi evenwicht. In de smaak verder een duidelijke hint van citrusfruit. De afdronk is lang en intens.

Carmes de Rieussec is de 2e wijn van Château Rieusec. De kwaliteit van de Rieussec-bodem is uitmuntend en verdiende in 1855 classificatie 1e grand cru classé Sauternes en Barsac. Château Rieussec werd in 1984 overgenomen door Domaines Barons de Rothschild (Lafite). Het landgoed bestond toen uit 110 hectare, waarvan 68 hectare wijngaarden. Om het potentieel van het château te vergroten, werden rigoureuze maatregelen genomen: de sortering van de druiven werd nóg nauwkeuriger en voor de fermentatie ging men eikenhouten barriques gebruiken. Dit biedt een veel fijnere selectie voor het blenden van de ‘Grand Vin’.

De wijngarden van Château Rieussec strekken zich uit tot de grens van het plaatsje Fargues-en-Sauternes en grenst aan Château d’Yquem. Rieussec is een van de grootste eigendommen in Sauternes en Barsac, de wijngaard beslaat inmiddels 93 hectare grindachtige zand-kleigrond. De iconische druivenrassen voor Sauternes worden ook hier gebruikt: Sémillon domineert (90%), gevolgd door Sauvignon (7%) en Muscadelle (3%). De oogsten worden streng geselecteerd, afhankelijk van de rijpheid van de druiven en de mate van botrytis cinerea (nobele rot). De oogst duurt 6 tot 8 weken van september tot november. De productie is laag en zeer afhankelijk van moeder natuur. Het traditionele gezegde is dat een enkele wijnstok een fles wijn zou moeten opleveren. Hier produceert echter een enkele wijnstok ongeveer een glas wijn!

Land van herkomst: Frankrijk

Wijnhuis: Chateau Rieussec

Druiven: Sémillon, Muscadelle, Sauvignon Blanc

Jaargang: 2016

Serveertemperatuur: 10-12 graden

Alcohol: 13,5%

Smaak: Zoet

Houtlagering: 18 maanden op Frans eikenhout, 100% nieuwe vaten

Gerechten: Fruitdesserts, blauwschimmelkazen en foie gras

Vragen? Mail ons: info@DeSmaakBeleving.nl
Inhoud 375 ml.
© 2014 - 2023 De SmaakBeleving | sitemap | rss