Sorteer op

Een aantal jaren geleden was de cranberry nog een vrijwel onbetaalbaar luxe product wat nog niet zo bekend was.

Bij Cranberry van de G vonden ze het echter belangrijk dat er cranberry producten voor een breed publiek verkrijgbaar zouden zijn met een daarbij behorende (lagere) prijs. Het door hun daadwerkelijk hanteren van deze lagere prijs zorgde er voor dat het product toegankelijk werd voor een veel breder publiek.

Tegenwoordig is de cranberry gelukkig veel bekender bij de meeste mensen en kom je de cranberry dan ook in allerlei lekkere producten tegen.

Sinds enige jaren bereiden ze, niet omdat de cranberry hun verveelde, maar simpelweg omdat de vraag er was, diverse andere pure vruchten-en groentensappen en siropen. Ook zijn er tegenwoodig diverse biologische cranberry producten te koop.

Wij bieden als De SmaakBeleving een zeer groot assortiment van deze producten aan.


Cranberry informatie

De Veenbes of Lepeltjesheide, beter bekend onder de naam cranberry, is samen met de blauwe bosbes in ons land de bekendste bosbes.

De historie van de cranberry gaat terug tot de zeventiende eeuw. De pelgrims die rond het jaar 1620 vanuit Europa bij Cape Cod aan de oostkust van de VS aankwamen, leerden namelijk van de indianen hoe zij inheemse vruchten en planten konden verbouwen en gebruiken. Als dank boden de nieuwkomers hen een oogstfeest aan met kalkoen en cranberry's. De bes kreeg de naam 'crane berry', naar de vorm van de bloesem van de struik. Deze doet denken aan de kop en snavel van de kraanvogel. 'Crane berry' werd al snel 'cranberry'.
Met dit dankfeest was een traditie geboren, die tegenwoordig als 'Thanksgiving' in stand wordt gehouden.

Cranberry's komen van oorsprong uit Noord-Amerika. Al ver voor de Pilgrim Fathers werden de helderrode bessen door indianenstammen gebruikt. Zij aten de bessen met gedroogd hertenvlees en gebruikten de bes voor geneeskundige doeleinden. Hedendaags staat de cranberry bij medici volop in de belangstelling. In de VS worden cranberry's en cranberrysap al generaties lang gebruikt ter ondersteuning van een gezond milieu in de blaas.

Tijdens de lange reizen in de tijd van de grote zeilschepen namen de kapiteins vaak vaten gevuld met cranberry's mee. Door de lange reizen kon de bemanning een gebrek aan bepaalde vitamines krijgen. Gebrek aan vitamine C resulteerde voor de ongelukkige bemanning vaak tot scheurbuik en aangezien cranberry's veel vitamine C bevatten, namen ze graag een voorraad cranberry's mee aan boord.

© 2014 - 2022 De SmaakBeleving | sitemap | rss